Без категория

ОБЕЗДВИЖВАНЕТО НА ПОДРАСТВАЩИТЕ И ВРЕДИТЕ ОТ КОМПЮТРИТЕ !!!

Децата прекарват твърде много време пред телевизионния и компютърен екран, констатират не за първи път психолози. Според тях е необходимо упражняването на по-строг контрол от родителите по отношение ограничаването на тези навици. 

Екранното време трябва да е с дневен лимит, смята д-р Арик Саймън. Съвременните деца имат достъп до средно поне пет различни вида екрана вкъщи, като често те използват повече от един едновременно, например телевизор и мобилен телефон.

Подобни навици са свързани със заседнал начин на живот, развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания, предупреждава д-р Саймън. 

Могат да доведат и до промени в развитието на мозъка на децата, допълва експертът. Резултати от изследвания показват различия между мозъка на геймъри и тези, които не играят. 

Въпреки това, все още не е напълно ясно дали видео игрите променят мозъка или хора с определени мозъчни структури са по-податливи на подобни увреждания. Според някои теории настъпва промяна в системата за възнаграждаване на мозъка, което може да доведе до зависимост.
Свързани статии..
Телевизията – най-вредното развлечение 0
Компютърните игри водят до депресия 0
Един час повече пред телевизора – 10 единици по-високо кръвно при децата 1

Децата до 3-годишна възраст трябва да прекарват минимално или никакво време пред екран. До 7-годишна възраст се препоръчва не повече от час и половина на ден, а до 18-годишна възраст – не повече от 2 часа, съветват психолози.

Редовното заседяване пред телевизора или компютъра вреди и на очите на децата. Втренчването в екрана потиска способността на окото да нагажда погледа от учебника към дъската и обратното, показа проучване. Прегледи сред деца установяват непълноценно движение на очните ябълки, а оттам и зрителни промени. 

Редица изследвания изтъкват и връзката между контакта с интернет и телевизия и поведението на подрастващите по отношение на тютюнопушене, полов живот, както и наднорменото тегло и хранителните навици като цяло. 

До 2025 г. се очаква почти половината от мъжете и над 1/3 от жените да са със затлъстяване. Затова трябва да се вземат предварително мерки за ограничаване на рисковите фактори, като нездравословно хранене, заседяване и липса на физическа активност, заявяват специалисти.

ИНТЕРАКТИВНИ ИГРАЧКИ | НОВИНИ

×