Без категория

УЧЕНИЧЕСКИ РАНИЦИ

Като най-подходяща за ученика, а и най-популярна през годините се доказа ученическата раница. Важно е обаче тя да се носи и на двете рамена и да отговаря на някои условия, за да не се получи натоварване на гръбначния стълб на детето и изкривявания, които са характерни за подрастващите.

Последните изследвания и анализи на Националния център по обществено здраве, показват, че повече от половината от учениците в началното училище имат някаква форма на гръбначно изкривяване. Това е доста обезпокояващ факт, за който неподходящата ученическа раница и неправилното и носене има доста голям принос. Именно затова родителите когато избират ученическа раница на своето дете не бива да гледат само да е красива и здрава. Има доста по-важни показатели, на които трябва да се обърне внимание.

Важно е да се знае, че:

  1. Най- подходящия модел ученическа раница не бива да бъде по-широка от раменете на детето. Поставена на гърба му, тя не бива нито да бъде пада под кръста, нито да стърчи над раменете му. Подходящата раница за училище обхваща точно гърба на ученика. Добре е да има колан за кръста и гърдите, който да облекчава и да придържа стабилно тежестта.
  2. Ученическата раница не бива да бъде с мек гръб. Гърба й трябва да бъде достатъчно плътен и да прилепва добре към гърба на детето.
  3. Колкото повече джобове има – толкова по-добре. Повечето джобове и прегради спомагат за разпределянето на тежестта и не позволяват натоварването на определени мускули, което съответно води до изкривяване на гръбначния стълб на детето.
  4. Ученическите раници трябва да бъдат с широки и добре подплатени две презрамки. Крайно неподходящи са чанти с една презрамка, която се носи на рамо или  преминава напречно през тялото на детето. Тежестта, която се налага да носи детето е много важно да бъде разпределена равномерно.
  5. Ученическата раница трябва да бъде от възможно най-леките материали и да бъде същевременно здрава. Колкото по-лека е самата раница, толкова по-малка е тежестта й, когато се поставят в нея ученическите пособия. Така натоварването на гръбначния стълб на детето ще бъде по-малко и то по-лесно ще я носи.
  6. Ако се изкушавате да купите раница на колела с цел да не натоварвате детето с носене, не бива да забравяте, че тя е подходяща само ако се налага да се носят големи тежести, а като прибавим стълбите, които има всяко училище, подобен избор не е особено подходящ.

Трябва да се знае, че ученическата раница не бива да е по-тежка от 15% от тежестта на детето, което я носи. Тези норми  са приети навсякъде в Западна Европа и САЩ и Азия. Така че е добре, когато пълним ученическата раница на детето си за другия ден, добре да преценим колко тежка става тя и дали не осакатяваме детето си в стремежа да има всичко в училище и да получи най-доброто образование. За този сериозен проблем е време да се обърне внимание и от родители, и от учители, защото често ученическите чанти са толкова тежки, че и родителите трудно ги носят.

http://www.igra359.bg/cat/101/u4eni4eski-posobiq/103/ranici

ИНТЕРАКТИВНИ ИГРАЧКИ | НОВИНИ

×